Wat heeft coaching met bergbeklimmen?

Op het pad naar de toekomst kom je vele hindernissen tegen. Een berg laat zich ook niet zomaar eventjes beklimmen.

Als je te weinig kracht hebt, dan kan je geen berg beklimmen. Maar er is meer dan enkel energie en getrainde spieren nodig om boven te geraken. Hoe ga je zonder richtingsgevoel het pad vinden in wisselende weersomstandigheden ? Het zien van de top geeft moed, maar wat als er plots mist opsteekt ? Het landschap kan nog meer risico’s in petto hebben… en daarbij komt nog angst om te vallen, dood te vriezen of gewoon om ‘het’ niet te halen. Alleen op pad ?  Dan ervaar je dit allemaal nog sterker.

Daarom dat je als alpinist meestal met twee bent. Vanuit vertrouwen is jullie lot met elkaar verbonden, ook letterlijk, via het touw. Je geniet elkaars steun en kan de situatie samen vanop afstand beschouwen en beoordelen. Bovendien is er iemand om je gedachten en gevoelens mee te uiten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Evenwicht, risicobewustzijn en vertrouwen in je tochtgenoten zijn cruciaal bij het beklimmen van bergen. Er zijn altijd hogere doelen mogelijk, maar begin bij de haalbare toppen.  

Maar misschien ontbreekt het je nog in de nodige eigen klimervaring, terreinkennis of zelfvertrouwen om de uitdaging aan te gaan ? Een gids is iemand die daarbij kan helpen. Hij deed de beklimming misschien zelf nog niet, kent dé weg misschien niet steeds, maar kan wel kaartlezen, risico’s inschatten en je beveiligen om hindernissen te overwinnen.

Die goede gids zal bovendien je een warm gevoel geven én vertrekken vanuit een vertrouwensband. Niet oordelend, met mildheid leren over wat de weg ons brengt. Het bereiken van de hoogste en moeilijke bergtop is daarbij minder belangrijk dan jouw ontwikkeling tot zelfstandig bergbeklimmer. Het gaat om de nu-beleving en het onderzoek naar wat kan zijn… en dat vanuit een wederzijds respect en waardering.

Je coach is als een gids bij het bepalen van je doelen, het zoeken van de juiste weg én het overwinnen van de hindernissen. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s